De koude maanden staan weer voor de deur en dat betekend dat de energiekosten ook direct omhoog zullen gaan. Het grootste deel van Nederland stapt dan ook over in de wintermaanden, maar wat komt er allemaal kijken bij overstappen energie?

Is overstappen in de wintermaanden verstandig?

Op zich is er niets mis met het overstappen in de wintermaanden, maar er zitten wel wat kanttekeningen aan. Je energieleverancier berekend je voorschotnota aan de hand als je een heel jaar energie bij ze afneemt. Zo betaal je in de zomermaanden eigenlijk te veel voor je verbruik en in de wintermaanden te weinig voor je verbruik. Je kan je dus voorstellen dat als je energiecontract afloopt in oktober en je in maart gaat overstappen je te weinig betaald in deze vijf maanden. Je zal dan waarschijnlijk je werkelijke kosten in de vijf maanden min de voorschotnota nog moet betalen aan je energieleverancier. In de zomermaanden werkt dit natuurlijk andersom dan krijg je waarschijnlijk een bedrag nog terug. Het verstandigst is dan ook om over te stappen zodra je contract bijna gaat verlopen of in de eerst maand dat je energiecontract is verlopen.

Overstappen met een actie

Niet overstappen is geld weggooien, maar overstappen zonder actie is bijna net zo zonde! Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig een energie aanbieding bij hun energiecontract. Zeker de 1-jarige energiecontracten zijn echte pareltjes om op over te stappen. Veel energieleveranciers gebruiken hun 1-jarige energiecontracten namelijk om consumenten binnen te halen. Je betaald hier vrijwel altijd een stuk minder als alle andere energiecontracten

Verlengen is zonde van je geld

Energieleveranciers doen er tegenwoordig veel aan om hun klanten te behandelen. Nog voor je een nieuw energiecontract bij een energieleverancier kan uitzoeken heb je al een voorstel van je huidige energieleverancier. Vaak doen ze alsof ze waanzinnig prijzen aanbieden, maar wij raden aan om dit altijd energie te vergelijken met het aanbod in een energievergelijker. Op internet bieden energievergelijkers meestal scherpere prijzen aan waar contractverlengingen vaak nog honderden euro’s boven zitten.