Een fraai gazon is natuurlijk zeer wenselijk in je tuin. Dit kun je bereiken door goed te bemesten en te maaien. Toch kan het zo zijn dat je gazon op een gegeven moment last krijgt van onkruid, mos, ziektes en plagen.

Het voorkomen van onkruid

Voorkomen is beter dan genezen. Houd je gazon daarom gezond door op regelmatige basis te maaien en een aantal keer per jaar te bemesten. Maai het gras niet te kort en zorg ervoor dat de grassprieten dicht tegen elkaar aangroeien, zodat er geen plaats voor onkruid is. Heb je toch last van klaver in het gazon? Dan is dit een teken dat het gras een tekort aan stikstof heeft. Kies in dat geval voor bemesting die een hogere dosis stikstof bevat, zodat de klavers geen kans krijgen.

Onkruid verwijderen

Onkruid kun je op twee manieren aanpakken:

  • Handmatig of met behulp van een onkruidsteker. Met deze onkruidsteker haal je onkruid inclusief de wortel weg, zonder dat je door je knieën hoeft.
  • Met behulp van bestrijdingsmiddelen. Onkruid kun je ook van het gazon verwijderen met speciale bestrijdingsmiddelen. Deze middelen bestrijden tweezaadlobbig onkruid en laten het gras (dat eenzaadlobbig is) met rust. Let er wel op dat je niet de andere beplanting raakt bij het spuiten, want andere soorten beplantingen zijn niet tegen het bestrijdingsmiddel opgewassen. Verder is het belangrijk dat je een goede drukspuit inclusief beschermkapje gebruikt en dat je ook jezelf tegen het bestrijdingsmiddel beschermt. Uiteraard is het vanzelfsprekend dat je voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking goed doorneemt. Hierop staat onder andere precies welke dosering je moet gebruiken.

Mos verwijderen

Mos kun je verwijderen door je gazon in de winter te bekalken. Wacht vervolgens tot april en ga dan met een verticuteermachine over het gazon om het mos eruit te halen en de grond te laten luchten. Zonlicht, voeding en water kunnen dan beter de grond doordringen, waardoor mos geen kans meer krijgt. Ziet jouw gazon er na het verticuteren niet meer zo goed uit? Bezaai en bemest dan de boel eventjes opnieuw en je zult zien dat het weer prima in orde komt. Komt het mos toch nog terug? Schakel dan over op een bestrijdingsmiddel dat mos doodt.

Ziekten bestrijden

Dollarspot of rooddraad zijn schimmels die ontstaan als het gazon vochtig is en slecht onderhouden wordt. Verzorg je gazon dus met veel aandacht en schimmels zullen geen kans meer krijgen om je tuin te verpesten. Deze schimmels kun je het beste bestrijden door de grasmatten goed te verzorgen door middel van verticuteren en bemesting. Ook is het belangrijk dat je het gras niet al te kort maait.

Plagen bestrijden

Soms worden gazons aangevallen door insectenplagen. Engerlingen (larven van de kever) en emelten (larven van de langpootmug) eten bijvoorbeeld de wortels van de grasstengels kaal, waardoor grasmatten los komen te liggen en af zullen sterven. Engerlingen en emelten komen vaak voor op bodems die (te) nat zijn, dus je kunt ze bestrijden door het overtollige vocht af te voeren. Verder kunnen aaltjes of het aanplanten van planten met sterke geuren ook een oplossing bieden.